Månadsmöte 5 februari 2019

”Äldre redskap för tillverkning och vård av textil”. Vår medlem Staffan Andersson föreläser.

På vårt första månadsmöte för året fick vi se och lära om redskap till textilframställning. Det var vår medlem Staffan Andersson som hade med en imponerande mängd redskap av olika slag! På ett långt bord kunde vi beskåda en gammal linfrörepa, häcklor, skäktknivar, rockhuvuden och rockblad, mangeldon, vävsked, en gammal symaskin, med mera… Samtidigt som han visade föremålen fick vi veta att användning av hampa, lin och ull har en mycket lång historia vid framställning av olika textilier och kläder. Staffan berättade också att det var vanligt med friargåvor förr, och han visade bland annat vackert bemålade skäktknivar och fint skurna rockhuvuden och mangeldon. Allt arbete med framställning av textilier som förekom förr, framförallt av kvinnorna, är främmande för de flesta av oss idag. Det är därför intressant att bli påmind om historien och utvecklingen som varit fram till idag. Intresset var stort bland oss deltagare – vi var ett trettiotal som hade en trevlig kväll och som avnjöt kaffe och hembakat efter Staffans föreläsning och visning.

 

Lena Cedermark

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *