Månadsmöte 2 okt. 2017

Lars Axenfjord från Mullsjö visar träfigurer från norr till söder. 

Trägubbar – Döderhultarn? Nej då – mycket mer än så, det blev vi varse när Lars Axenfjord från Mullsjö gästade oss i Samlarföreningen Engelbrekt, tillsammans med sina träfigurer. Lars plockade fram dem vartefter han berättade om träsnidarna/konstnärerna bakom träfigurerna, som mest i dagligt tal kallas för “trägubbar”. Det var intressant att få höra historier om “snidarna” – 21 olika konstnärer hade gjort de figurer som fanns med.

Lars inhandlade sina första träfigurer i början av 60-talet, fortsatte därefter då och då, men på 80-talet tog samlandet fart vid resor i samband med arbetet. Han har samlat uppgifter om alla snidare/konstnärer, nu ca 300 st – och så småningom blir det en bok om svenska snidare. Lars hade med 27 objekt med 43 figurer, som han visade och berättade om. I sitt museum i Mullsjö, som Lars startade 2008, finns det 2000 figurer, i 1300 objekt! Ett objekt kan innehålla flera figurer. På bilderna nedan syns bland annat objektet “En midsommarnatt 1943”. Den är skuren i ett stycke, av träsnidaren Helge Rugland från Rugstorp i Kalmartrakten.

På hemsidan går det att läsa om Lars många utställningar han haft genom åren, bland annat på Döderhultarmuseet, Nordiska museet, Liljevalchs konsthall, med flera. Där går även att läsa att Lars har blivit uppskattad för sin kulturella gärning. Bilderna från museet gör att intresset väcks ännu mer. Kan det kanske vara ett fint utflyktsmål för några intresserade till sommaren 2018?

Lena Cedermark

Hemsida: www.tragubbarna.se

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *