Månadsmöte 7 november 2017

Tema Klockor. Vår medlem Evert Blom visar och berättar.

På novembermötet var temat “Klockor” och rubriken på föreläsningen var “Tidmätning från solur till modern tid”. Evert Blom var den som höll i föreläsningen, assisterad av Kurt Nilsson. De hade dukat upp ett långt bord med allehanda klockor att beskåda,  Evert och Kurt förevisade dessa tillsammans.

Vi fick höra mycket intressant. Några av de allra äldsta tidmätarna var solur, kompassur, timglas, vattenur och oljeur – mest kända är kanske solur och timglas. Timglaset fanns ofta i predikstolar, både som en symbol och praktisk tidmätare vid predikan. Evert gick igenom utvecklingen under de senaste århundradena.  Vi fick veta att domkyrkouret i Lund från 1400-talet är det äldsta mekaniska uret i Sverige. Och vi fick höra hur Galilei på 1500-talet kom på hur pendelns regelbundna svängning kunde användas för att reglera ett urverk. På 1700-talet var det en stor utveckling inom området urmakeri. Vi fick höra om navigationsproblem vid dåtida upptäcktsfärder, hur exakt tidmätning är viktig för sjöfarten och beräkningar av longituden. Detta problem löstes så småningom av en urmakare i England, han fick också en stor belöning för sitt arbete.

Utvecklingen av klockor av allehanda slag fortsatte, och i mitten av 1800-talet fanns det klockor i alla samhällsskikt. Man hade dock lokal tid i olika delar av landet, och det stötte på problem när järnvägen kom.  År 1879 infördes gemensam borgerlig tid i Sverige, så kallad normaltid.

Vi fick också veta att de första armbandsuren kom 1915, att tidssignalen började att sändas i radio 1925 och att urmakarna ställde klockan efter denna, samt att fröken Ur har funnits via telefon sedan många år tillbaka. Nu finns fröken Ur även på internet. Evert nämnde även senare tids utveckling av klockor, som kvartsuren på 60-talet. Det fanns många urmakare runtom i Sverige och även i Örebro. ’’Edvalls hörna” är ju bekant för de flesta örebroare! Evert talade även om “allmogeurmakare”, Moraklockor och Stjärnsundsur. Träfodralen till dessa klockor gjordes ofta av snickare/träsnidare i Dalarna.

Avslutningsvis nämndes några berömda klockor:

  • Domkyrkouret i Lund – 1400- talet
  • Karl Xll:s fickur – som blev stulet från Livrustkammaren
  • Den Longinesklocka Charles Lindbergh bar under Atlantflygningen 1927
  • Och “Omega Speedmaster” som Armstrong och Aldrin använde vid  månfärden 1969.  

Och till sist – det är bra att vara lite kunnig om man ska handla klockor på nätet eller auktioner – utbudet är enormt! 

Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *