Månadsmöte 4 april 2017

Tema – Väskor

Erik inledde med att förklara att ordet väska betyder förvaringspersedel. Fram till 1800-talet användes ordet ridikyl som namn för en liten ofta fint broderad tygväska. En liten damväska för nödvändiga småsaker. Man kunde också ge bort en väska med tron att den skulle bringa lycka.  Erik berättade sedan om ett gravfynd på Björkö (Birka) som finns noggrant beskrivet i en publicerad uppsats. En penningväska gjord av ekorrpäls och brons.  Väskan har alltid haft ett samband med klädedräkten. På 13-1400-talet fanns det inga fickor och därför hängdes en penningpung i ett band i bältet. Den stängdes med dragsko. Männen var först med att bära väska. Stora axelremsväskor fanns också som arbetsväskor och bars bara av männen. Kjolväskor hörde till folkdräkten och i Hälsingland fanns ofta renhornsornament broderade på dessa. Dessa motiv kommer ej från Lappland som man först trott utan är motiv på väskor gjorda av karolinska krigsfångar i Ryssland.

Erik beskrev sedan egna medtagna väskor i stor variation. Gammal enkel väska gjord av rep. Plastväskor från 50-talet. Barnväskor. En handväska i plåt. En gasmaskväska och speciellt f.d. ordförande Sune Grafvers lilla resväska för hygienartiklar.

Många ”ändamålsväskor” finns och har funnits. T.ex. doktorsväska eller väska med innehåll som veterinärer hade. Datorväskor, attachéväskor, midjeväskor och skötväskor. Erik nämnde också att han hemma hade picknickväskor och väskor med innehåll som man kan bota sig själv med. Bilder visades också från böcker. Penningväskor, ridikyler, kjolväskor med renhornsornament och moderna väskor. Speciella väskor, i färggrant tyg, från Marimekko och Svenskt tenn kunde bara visas på bild denna kväll.

Många medlemmar hade väskor med sig av alla de slag som de berättade om. Broderade små påsväskor, kuvertväskor, aftonväskor och handväskor i olika material som t.ex. orm, bälta, läder och tyg. Några moderna märkesväskor fanns. T.ex. Dior och Hugo Boss. Någon hade sett temat för kvällen och hade lämnat en ”äkta” Diorväska för värdering. Någon expertvärdering blev det dock ej. En ovärderlig enkel väska från andra världskriget gjord av snören fanns också medtagen.

Som vanligt avslutades kvällen med kaffe, te, smörgåsar och lotteri.

Erik Karlsson

Bilder – Gunilla Hedberg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *