Kvällsutflykt 5 september 2017

Kvällsutflykt till Sannahed 

Höstens traditionella kvällsutflykt gick denna gång till Sannahed där vi besökte 1900-talsmuseet och officersmässen.

Vi började vårt besök i det 1900-talsmuseum i den gamla byggnaden där persedelförrådet tidigare fanns. Den uppfördes i början på 1800-talet för militärt ändamål samt en handelsbod. År 1912 flyttade militären ut, och affären blev kvar till 1944. Sedan 2008 har hembygdsföreningen arbetat med att bygga och inreda detta fina museum som invigdes 2012. Där finns nu en handelsbod så som den såg ut 1930, en avdelning för kvinnors slöjd, damfrisering, fotoaffär med fotoateljé, ett vackert äldre “finrum”, ett 50-talskök och vardagsrum, samt mycket mera – imponerande!  Våra guider från Hembygdsföreningen berättade om museet och dess samlingar för oss.

Sedan begav vi oss vidare till officersmässen där vi möttes av två herrar i stiliga officersuniformer. Vi serverades kaffe och goda smörgåsar, officerarna (husar och infanterist) berättade då om uniformerna, Sannahed i äldre tider och om renoveringen. Från hemsidan: “I Sannahed fanns under större delen av 1800-talet två regementen förlagda. Det var Närkes regemente, ett infanteriförband, och Livregementets Husarkår, ett beridet regemente. Mot slutet av 1800-talet förlades ytterligare ett regemente hit för att sammanslås med Närke regemente. Sannahed blev därmed ett av Sveriges största militära övnings- och lägerområden. Här samlades, levde, övade och festade mer än 2 000 man varje sommar. Sannahed blev en betydande plats för omgivningen. Många var de bönder och företagare som levererade mat, foder och förnödenheter.”

Regementet som fanns här flyttade till Örebro 1912. På 60-talet började några entusiaster att bygga upp en verksamhet, man renoverade och inredde efter gamla bilder, bland annat från officersmässen. Nu är det Kumla-Sannaheds hembygdsförening och Kumla kommun som driver verksamheten.  Här finns också en fin utställning som består av information, bilder från förr, uniformer och uppbyggda modeller m.m.  

Besöket i Sannahed var intressant och givande, och deltagarna verkade mycket nöjda med denna utflykt!

Lena Cedermark

 

Sök på Google – Sannahed militär-och friluftsmuseum – då kommer man till hemsidan.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *