Försommarresa till Västergötland 28 maj 2016

Försommarresa till Stenstorp och Lyrestad

En förväntansfull skara stod vid Svampen denna lördagsmorgon i maj – inför resan till Västergötland, en resa med ett späckat program! Vi var 29 deltagare på denna resa. Medhavd förmiddagsfika intogs på Grevagårdens rastplats – det var ju långt till Västergötland! När vi kom fram till Stenstorp var vårt första besöksmål Dalénmuseet i det vackra f.d. Tingshuset. Vi fick där en mycket intressant guidning, vår guide berättade om Gustaf Dalén, hans liv och alla uppfinningar samt om hans livsverk. Otroligt imponerande! Sedan gick vi till nästa museum – Gunvor Joheds bonadssamlingar. Där gick vi omkring och förundrades och njöt av alla vackra bonader, som är resultatet av en persons samlande – Gunvor Johed. Detta är en kulturskatt! På restaurang Fyrvaktaren serverades vi en utsökt lunch – åh, vilken lax vi fick – så god!

Resan gick nu vidare till Lyrestad där vi besökte Mercedesladan och dess ägare Mats Harrysson, som berättade om sitt bilintresse och sin samling som inte bara omfattar bilar. Även här blev vi storligen imponerade – vilka entusiaster det finns! Han har många besökare varje år, och den frivilliga avgiften på 20 kr skänker han till behövande barn. Det blir många tusen varje år! Dagens omfattande program avslutades med Hamnmagasinet i Lyrestad och Hembygsmuseet där som drivs av en synnerligen aktiv hembygdsförening. Efter att vi stärkt oss med gott fika med hembakat under tiden vi lyssnade på berättelsen om museet, gick vi själva omkring och tog del av samlingarna. Det var tre våningar fyllda med fina utställningar och där fanns allt! Fantastiskt! Vi hade kunnat gå där i timmar, men klockan var mycket, så det blev en ganska kort rundvandring. På resan hem var vi nöjda och trötta och samtalen tystnade så småningom när några av oss föll i sömn…. Tack Gunilla Hedberg för en väldigt fint planerad resa!

Lena Cedermark

Länkar:

Dahlenmuseet   http://www.dalenmuseet.se

Bonadsmuseet   http://www.bonadssamlingen.com

Mercedesladan – http://www.matsharrysson.se

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *