Månadsmöte 2 april 2013

Tisdagen den 2 april hade Samlarföreningen Engelbrekt sitt månadsmöte.

Erik kunde hälsa 45 medlemmar välkomna till kvällens begivenheter. Han berättade att detta möte var vårens sista månadsmöte, kvar fanns bara vår mässa tillsammans med uppvisandet av veteranbilar i Vretstorps Folkets Park den 9/5 och därefter höstens första begivelse nämligen resan till Antik- och samlarmässan i Ransäter den 10 augusti. Lista finns för anmälningar till den redan nu. Erik ville också gärna att fler medlemmar skulle komma på banketten på Förbundets årsmöte på Behrn Hotell den 4 maj klockan 19.00. Anmälan sker till Gunilla Hedberg.

Därefter överlämnade han ord och bild till Berndt Eliasson som började sin vandring med oss genom stadsdelen Skebäcks historia. Skebäck har genom många år ansetts som ett riktigt slumområde, där många kufiska personer har haft sitt tillhåll. Han nämnde att om någon eventuellt frågade om vägen till Skebäck så fick personen till svar att ”Följ staketet och när Du får en kniv i ryggen – då är Du framme!” Berndt genomförde en fantastisk resa med oss i ett otroligt skickligt gjort bildspel. Så välutfört som i alla fall jag aldrig har sett maken till. Man bara njöt och insöp hela utvecklingen av Skebäcksområdet genom några hundratals år. Och nog kan man tala om förändringar. Där har ju funnits en väl fungerande hamn, varv, pappersbruk, renhållningsverk, färgtillverkning och affärer.  I Anna Hoffmans affär jobbade en gång Gunde Johansson och i ett av husen i det s.k. Vasstofta bodde författarinnan Sigge Stark (Signe Björnson). Ja många är förändringarna som drabbat Skebäck, för att nu i modernare tider ha blivit ett eftersökt bostadsområde med vackert belägna hus i anknytning till Svartån. Även många olika naturområden har utvecklats intill ån, till stor glädje för örebroarna.

Ja det var en mycket underhållande föreläsning. Man blev faktiskt ledsen över att det tog slut. Men som alla sagor och händelser har ett slut så hade även denna det. Vi fick istället, som tur var för oss läckergommar, inmundiga kaffe/te och Birgittas jättegoda bullar och chokladkaka. En smaklig avslutning på en kväll som gav både andlig och lekamlig spis.
Glöm nu inte att besöka mässan i Vretstorp och att anmäla er till både Förbundsårsmötets bankett och till mässan i Ransäter. Hoppas nu att vi får en riktigt varm och skön vår och på det en strålande sommar som gör att vi kan fylla på våra utfrysta batterier igen.
Vid datorn: Lena Barkman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *