Månadsmöte 5 mars, 2013

Tisdagen den 5/3 hade Samlarföreningen Engelbrekt sitt månadsmöte.

Den här gången berättade Olle Larsson, mycket entusiastiskt, för 35 deltagare, om våra länskonstnärer. Men mötet började med att Erik hälsade oss välkomna och berättade om att det hade varit en nästan full buss till Älvsjö den 16:e februari, vilket var mycket glädjande. Han tvivlade dock på om vi skulle kunna genomföra mässan i Kumla den 23 mars. Hittills är det tingat 51 meter och det är tveksamt om det är lönsamt. Frågan bollas därför vidare till styrelsen, som ska  ha möte den 6/3, beslutet får tas där. Vi fortsätter att jobba med Förbundsstyrelsens möte, 3 – 5 maj, då vi samtidigt också firar Samlarföreningen Engelbrekts 50 års jubileum. Alla medlemmar är välkomna att vara med på banketten, lördagen den 4 maj. Priser och fullständigt program finns i senaste ”Samlarnytt”.

Olle Larsson började med att berätta om sig själv och delar av sin barndom. Han hade 9 syskon vilket kanske inte var helt ovanligt på den tiden. Han hade som 10 åring fått syn på en annons i FIB om att man kunde tjäna 5 öre om man säljer Stockholmstidningen. Han var tydligen redan då en kille som hade näsa för affärer. Sagt och gjort, han travade runt och sålde Stockholmstidningen och lyckades tjäna en hel krona, mycket pengar 1939. Men som det barn han var så var kolorna i affären lockande, så han köpte kola för hela inkomsten. Detta renderade till att hans far inte tyckte att han var någon riktigt bra affärsman. Denna misshushållning med intjänta pengar under barndomen återkom med jämna mellanrum. Men det är klart att om man sliter och tjänar pengar så ska man väl också ha kul för dem, i alla fall så länge man inte behöver bidra till försörjningen. Han berättade bl. a. om Gösta Karlsson i Lanna som var en skicklig träsnidare. Han snidade tavlor med motiv från John Bauer. Dessa såldes för allt emellan 500 – 5000 kronor. Olle köpte tre böcker om ”Tomtar och troll”, som illustrerats av just John Bauer. Dessa skänkte han till Gösta, vilket gav honom ännu mer motiv och  inspiration till sina tavlor. Vi har haft och har många berömda konstnärer i Närke. Några som kan nämnas är Axel Borg, Holger Almqvist, Axel Sjöberg, Sahlsten, Andresen, Bosshammar, Stig Gylfe, Staffan Ullström, Elsa Eriksson m.fl.

Olle berättade hur han kom över en Sjöberg-tavla på Bukowskis för den lilla nätta summan av 6.200 kronor. Allt pga att en tavla straxt innan sålts för 225.000 kronor. Detta väckte en sådan uppståndelse att ingen reagerade på Sjöberg-tavlan. Jo Olle förstås! Efter ett antal år tyckte han att det var dags att sälja tavlan igen, nu hade han sett den så länge så nu kunde någon annan få njuta av den. Åter lämnades tavlan in till Bukowskis och en nervös väntan infann sig. Skulle tavlan säljas och fick man det man hade begärt? Jo visst, tavlan såldes för 95.000 kronor och Olle var jättelycklig. Även denna gång infann sig barndomsbehovet av att använda pengarna till något som han verkligen hade önskat sig – så han köpte sig en stilig Mercedes för pengarna. Jag tycker att det finns en stor charm hos människor som bejakar sin längtan. Tack Olle för ett trevligt och underhållande föredrag!

En av våra medlemmar, Håkan Norman, hade med sig ett antal vackra trägubbar som vi också fick njuta av, mycket vackert hantverk. Vi avslutade mötet som vanligt med goda ostmackor (denna gång icke bakade av Birgitta, som dragits med svår förkylning och otit – ja dessa barnbarn!), men vi fick i alla fall hennes goda kakor.

Nästa månadsmöte blir tisdagen den 2 april, samma tid och samma plats. Då är det Berndt Eliasson som föreläser om – En vandring i Skebäcks ”slum” och hamnkvarter. Varmt välkomna ska ni vara då!

Vid datorn Lena Barkman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *