Månadsmöte 6 nov. 2012

Tisdagen den 6-e november hade Samlarföreningen Engelbrekt sitt månadsmöte.

Denna gången handlade det om ”Under snörliv och aurorafärgade pantalonger – kvinnomode och förändring under 1800-talet” professionellt framfört av Maria Uddén från Länsmuseet.

33 personer visade sitt intresse för kvinnodräktens förändring under denna tid. Ja till och med många män vilket var glädjande. Vi trodde nog kanske att det skulle bli ett rent kvinnomöte. Men det är klart att om föredraget hade handlat om just det som står i rubriken, så har jag full förståelse för deras nyfikenhet Nu handlade det precis tvärtom, just om kläderna som satt utanpå snörlivet och pantalongerna. Om de blev besvikna så höll de i alla fall masken bra.

Vi fick via Maria och de bilder hon hade med sig en tydlig bild av en föränderlig värld. Man kan ju lätt förstå att det var de burgna som hade råd med dessa fantastiska kreationer. Vid mitten av 1800-talet kom symaskinen in i folkhemmet och tillverkningen av kläder ökade i dess spår, så även tillgängligheten. Jag lägger ut några foton som jag brukar, men jag får be om ursäkt för den skrala skärpan på vissa. Efter föredraget serverades som vanligt kaffe/te med bulle och kaka.

Nästa gång vi träffas är den 4/12. Då har vi jultallriksbuffé i Wadköping. Kostnad 200:- för medlem och 300:- för icke medlem. Sista anmälningsdag är den 20-e november. Anmälan görs till  Erik Karlsson 019-12 04 81. Varmt välkomna!

Vid datorn: Lena Barkman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *