Kvällsutflykt 4 september 2018

Kvällsutflykt till Jan Myrtorps Leksaksnostalgirum utanför Fjugesta och fika på Lanna Bokcafé.

Vår kvällsutflykt i september gick till Västernärke – närmare bestämt Fjugesta och Lanna. Vi besökte först Jan Myrtorps Leksaksnostalgirum i Fjugesta, där det finns en otrolig samling av leksaker från flera decennier, de äldsta är från 30-talet. Jan Myrtorp har fått 2017 års Engelbrektspris för sitt skapande av detta leksaksmuseum.

Han har varit samlare hela livet men har sedan 1980-talet mer och mer ägnat sig åt leksaker. Under utlandsvistelse i sitt arbete kunde han hitta framför allt äldre plåtleksaker, som intresserade honom. Då satte samlandet fart och en mängd leksaker följde sedan med hem till Sverige, främst bilar, tåg och flygplan av litograferad plåt. Tyngdpunkten ligger på plåtleksaker från 50-talets början, men också 60-talets leksaker finns representerat – och även från senare tid. Likaså dockor, träleksaker och leksaker av plast finns i hans stora samling. Här finns allt man kan tänka sig i leksaksväg – i många olika rum kan man se trampbilar, tågbana, dockskåp, dockor, mekaniska leksaker, bilar, båtar, flygplan, med mera! Många nostalgiska minnen väcktes hos oss vid åsynen av allt detta och när Jan berättade för oss om sitt samlande. “Leksaksnostalgirum” öppnades år 2006 och för närvarande finns ca 2500 leksaker i museet – och därav är drygt 1000 plåtfordon från olika länder.

Efteråt begav vi oss till Lanna Bokcafé i Lanna, där värden Mats Röstlund välkomnade oss och berättade om hur verksamheten har vuxit fram till hur den bedrivs idag, med luncher, grillaftnar, motorträffar, med mera. Det var vackert dukat med levande ljus för vår grupp, vi var 26 personer. Och de allra läckraste räkmackor som man kan tänka sig, kunde vi avnjuta till kaffet. Det blev en fin avslutning på vår trevliga utflykt!

Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *