Månadsmöte 1 nov. 2016

Tema Ljusstakar, Staffan Andersson inleder

Det sista månadsmötet för i år ägnades framförallt åt ljusstakar och Staffan Andersson berättade en del om historien bakåt i tiden, om levande ljus, kyrkostaken, nattljusstaken, när stearinljusen började tillverkas (1830 ca), ljusets betydelse för människan, med mera. Den första elektriska adventsljusstaken kom 1934, producerad av Oskar Andersson. Han var anställd på Philips i Göteborg.   Sedan ägnade Staffan sig åt att berätta om olika material och former som användes till ljusstakar – förr och nu. Han hade ett långt bord framför sig, med olika sorters ljusstakar som Staffan och vi andra hade tagit med oss. Många olika material var här representerade; järn, silver, malm, mässing, keramik, porslin, glas, trä, halm.

Det andra inslaget denna kväll var auktion på medhavda saker, Erik Karlsson var auktionsförrättare. Några saker bytte ägare denna kväll. Nu ser vi fram emot jullunchen den 7 december, väl mött!

Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *