Månadsmöte 7 febr. 2017

Tema Vykort – Staffan Andersson föreläser

Det som utmärker ett vykort, kort eller bild är att det ska kunna postbehandlas. Vanliga 1880-90 talet men fanns betydligt tidigare. Postens benämning är brevkort. Föregångare till dagens vykort är handräckningskort från ca 1830. Dessa var gjorda av ett kraftigare papper som man hade med sig när man gick på visit. Man kunde skriva Till minne av Sofia och datum eller som ett gratulationskort. De första brevkorten kom 1872 men blev ingen succé, det var ett öppet kort, som alla kunde läsa.                   1887 kom de första i Sverige  med en liten bild i ena hörnet och en liten yta för att skicka en hälsning på. I början på 1900-talet (1905) fick korten ½ skrivsida och ½ adressida och fick då en hel vysida. Populära kort från Tyskland blev Gruss Aus, som hade 4-5 bilder från kända platser (1890). Kort med grön ram var inrikes och med röd ram var utrikes. Vid Stockholmsutställningen 1897 hade utställarna egna vykort och  många kort skickades, t ex från Pripps öltält.  Formaten på de äldre korten är något mindre. Från slutet av 1920 introducerades A6 men de äldre formaten var vanliga in på 1950 talet. Jul- och nyårskort var populära att skicka, det fanns ju också påskkort och skottårskort.  I Europa skickades Valentinkort i början av 1900-talet. Runda kort s.k. snöbollskort fanns också med motiv av Jenny Nyström,   ovala kort kallades äggkort. Man började också spara vykort i album.     Konstnärer med olika stilar var Jenny Nyström, Anna Palm, Anita Stenberg och Rut Andersson Milles. Reklamvykort 1850-1900  med symaskiner, cyklar, traktorer m.m.. Dessa gavs ofta bort till kunderna. PT kort gavs ut av Postens Tryckeri och var mycket populära. Kort som vi samlar på kan vara kyrkor, stationer, landskapsmotiv och olika teman som bilar, besman och städer. Populära samlarkort kan vara Pressbyråkort från mitten av 1950-70 talet då de var numrerade. Staffan avslutade med att visa sina egna vykortsalbum med signerade kort, reklamkort, handritade kort, handräckningskort, ångbåtar, torghandel, hästen som dragare, olika länder och PT kort.

Birgitta Karlsson

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *