Månadsmöte 4 okt. 2016

Ingvar Björk – ”Vibygubben”, kåserar om Levi Karlsson – ”Den blyge”

För de av oss som tidigare inte var närmare bekant med Levi Karlsson från Skyllberg – eller “Den blyge” som han också kallades – fick nu lära känna hans dikter/bitar med hjälp av “Vibygubben”, det vill säga Ingvar Björk från Askersund. Levi Karlsson föddes på slutet av 1800-talet, var duktig i skolan men fick inte möjlighet att studera vidare. Han hade olika arbeten, startade en snickeriverkstad och hade en slöjdaffär i Askersund. Han skrev dikter – eller “bitar” som han sa, och skrev även flera böcker. “Det är vardagsvers för vardagsfolk” brukade han säga, och menade att det var sanning i bitarna, men att han bytte namn på folk som figurerade i dikterna. Vibygubben läste “bitar” och berättade historier och skrönor från Sydnärke på ett mycket levande sätt, på genuint Närkemål och iklädd olika ”förklädnader”! Ett mycket underhållande och uppskattat inslag på vår möte!

Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *