Månadsmöte 2 febr. 2016

Jörgen Andersson berättar om sina trätavlor och om konstnärerna

På årets första månadsmöte fick vi ta del av konst, och en alldeles speciell sådan, nämligen trätavlor som är snidade till reliefer, och sedan i regel målade. Jörgen, även medlem i vår förening, är från början från Hallsberg, men bor nu i Lillkyrka. Hans samlande började först med andra föremål, men övergick sedan till trätavlor och konstnärerna som tillverkade dem. Han har nu samlat i många år och har ett hundratal trätavlor. Första tavlan hade ett motiv ur en Elsa Beskow-saga, och en artikel om konstnären  Karl Levin Hollberg väckte hans intresse. Talangen och tekniken har i den familjen gått i arv i tre generationer, och Olle Hollberg tillverkar fortfarande tavlor. Jörgen har tavlor av dem alla tre, men även av många andra konstnärer. Vi fick också veta att det finns olika kategorier av motiven, till exempel sagomotiv – ofta John Bauerinspirerat, historiska motiv, vardagsmotiv, samemotiv och även Albert Engströmfigurer, med mera. Jörgen Andersson har inte bara intresse utan även stor kunskap om konstnärerna, det märktes när han berättade om dem. Det fanns mycket fint att titta på denna kväll!

Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *