Margret Andersson berättar om AB Örebro Fajansfabrik och dess föregångare, samt visar föremål från fabrikens produktion.
På månadsmötet i maj var det vår medlem Margret Andersson som berättade om Örebro Fajansfabrik. Margret har länge varit intresserad av verksamheten och samlat en hel del keramikföremål, som vaser, skålar och fina fat. Margret började med en intressant berättelse om hur kakel- och lergodstillverkningen började i Örebro i början av 1900-talet. Fabriken hette då AB Lerindustri, och tillverkade främst kakelugnar, men även kakel, lerkärl, blomkrukor och prydnadskeramik, m.m. Fabriken låg på norr, bredvid där Svampen ligger idag. Företaget Upsala Ekeby förvärvade sedan fabriken 1926 och bytte då namn till Örebro Fajansfabrik. Man tog då fram nya modeller. Produktionen bestod huvudsakligen av nytto-, prydnads- och hushållskeramik.
Margret berättade om olika modeller, färger och mönster på vaser och skålar, samt om att signaturen ÖF och Sweden visar att föremålet tillverkades i Örebro under åren 1926 – 1927. När tillverkningen 1928 flyttades till Kungsängen utanför Uppsala, blev signaturen U. Efter en brand där flyttades tillverkningen till Ekeby bruk och signaturen blev då UE. Vi fick se olika mönster och glasyrer, men däremot vet man inte så mycket om vem som formgav de olika föremålen. En formgivare är dock mera känd, Olof Sundeman och han signerade sitt gods med ett O med ett liggande S.
Margret avslutade sin berättelse med att framhålla Ronnie Gustafssons forskning om lerindustrin och dess framväxt och betydelsen för vår kunskap om den. De flesta av oss kände inte tidigare till Örebro Fajansfabrik och den korta period tillverkningen som fanns i Örebro. Nu fick vi veta mer – det blev en intressant kväll!
Kaj Bjurström och Lena Cedermark – och med uppgifter från Margret Andersson