Afternoon Tea med klassiska tillbehör. Kaj Bjurström berättar om hur begreppet Afternoon Tea kom till, han svarar även på frågor om te och dess kultur.
Vid vårt aprilmöte var temat för kvällen “Afternoon Tea”. Vår medlem Kaj Bjurström är tekännare och har även samlat föremål som har med te att göra! Han berättade om hur traditionen med Afternoon Tea uppstod i mitten av 1800-talet i England, att hertiginnan av Bedford blev hungrig vid fyratiden på eftermiddagen, eftersom kvällsmålet på herrgården serverades klockan åtta. Hon serverades då te med tilltugg, små smörgåsar och kakor, och bjöd även in sina väninnor för te och umgänge. Vi fick också veta att det finns olika slags “Afternoon Tea”. I Storbritanien förekommer “Afternoon Tea” överallt, och speciellt på finare hotell och restauranger. Även i Sverige serveras det på vissa ställen, kanske framför allt på hösten och vintern.
Så fick vi även höra om varför John Montagu, 4:e earlen av Sandwich i Storbritannien, på sent 1700-tal var upphov till de där små smörgåsarna som smakar så gott. Han var en inbiten kortspelare, och bad sin betjänt göra smörgåsar med olika pålägg emellan, så han inte blev kladdig om fingrarna när han spelade kort. Sedan spred sig detta och “sandwich” blev ett begrepp. Medan Kaj berättade och visade fina tedosor, m.m., serverades te med klassiska tillbehör – scones, sandwich och små goda kakor. Och för de goda bakverken stod Monica, Birgitta C och Birgitta K. Lena och Gunilla fixade sandwich. En mycket trevlig kväll med underhållande berättelse och bilder, gott te och gott att äta till!
Lena Cedermark