Kvällsutflykt till Frövifors 9 sept. 2014

Kvällsutflykt till Frövifors pappersbruksmuseum 

Vi var ett tjugotal personer som for iväg på höstens kvällsutflykt i privata bilar och styrde kosan mot Frövi och Frövifors pappersbruksmuseum. Vi möttes av en en tjusigt klädd guide (Conny Tiderman) som skulle föreställa brukspatron Jacob Niclas Tersmeden, en av de första ägarna på 1700-talet. Vi fick veta att det först var ett stångjärnsbruk, men att produktionen av stångjärn upphörde 1890 och att det sedan dess har varit pappersbruk. Man producerade papper fram till 1981, numera ägs pappersbruket av Korsnäs, och man framställer kartong i modernare industrilokaler. Pappersbruksmuseet invigdes 1986. Vi fick en väldigt fin och intressant guidning, där “Tersmeden” på ett levande och personligt sätt berättade om sin tid, om familjen Tersmedens inflytande i bygden, och han förevisade även stolt den stora maskinhallen från början av 1900-talet. Och dessutom fanns där flera utställningar: En historisk utställning om familjen Tersmeden och en utställning om förpackningar – något som väckte nostalgiska känslor hos flera av oss! I lokalerna fanns också en utställning av japansk förpackningskonst (Tsutsumi), samt sist men icke minst ett stort rum med ca 22 000 ölburkar – donerade av en sann eldsjäl! Dessa utställningar är permanenta. Det fanns även en tillfällig konstutställning.

Lena Cedermark

Länk: www.froviforsmuseum.com   

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *