Månadsmöte 1 april 2014

Lilian Edström, museichef för Skoindustrimuséet i Kumla besökte vårt månadsmöte den 1 april och hade ett mycket intressant anförande om skoindustrins historia, därtill hade hon också ett antal skor med sig för visning. Hennes framförande blev mycket uppskattat – här är ett axplock från vad hon berättade.

Skomakare fanns det förr i tiden gott om, och de tillverkade skor på beställning. Anders Andersson från Hörsta i Kumla, var den förste som tillverkade skor som ingen hade beställt, och tog sedan med dom till marknaden där alla såldes. Så började det, han förstod att det fanns ett behov, fortsatte att tillverka skor, och tog hjälp av sina drängar vintertid då det var mindre att göra ute. Han kallas partiskomakeriets fader.

Sveriges första skofabrik startades i Vänersborg på 1860-talet, och i Örebro startades den första 1894. Det var Johan Fagerlind, försäljare från firman Carlsson & Åqvist, som efter lång försäljarerfarenhet i Sverige och fabriksarbete i Tyskland startade den första fabriken i länet. Han kallas skoindustrins fader. Ansamlingen av skofabriker var störst i Örebro län,

Här fanns ungefär hälften av landets skofabriker samlade. Många örebroare minns: Örnen, Marks, Rex, Victoria, Kronan, Carlsson & Åqvist, Skandia med flera. Störst var Oscaria, som även hade 350 egna butiker som mest i hela landet.

Efter andra världskriget sänktes tullarna, billiga skor importerades, främst från Italien – och detta slog ut den svenska skoindustrin – på 60- och 70-talen. Skofabrikerna lades ned en efter en och nu finns endast några få kvar i landet, bland annat i Kumla. Sista skofabriken i Örebro – Rex – lades ned 1981.

Lilian hade också med ett antal skor, och den speciella visningsväska som skoförsäljarna hade med till skobutikerna på sina turer. De kunde ha med 8-10 väskor med skor, som butikerna fick beställa ifrån. Vi fick också veta att Sveriges första handelsresande i skor hette Brita Molin från Kumla. Hon började i skobranschen på kontoret i W Carlssons skofabrik, fortsatte så småningom som handelsresande och blev sedan VD och delägare.
Lilian visade skor och berättade om: att dammodet varierade mer än herrmodet, att kängor för herrar var vanligt i slutet av 1800-talet, att tvåfärgade skor för herrar var modernt på 20-talet, att mocka var modernt i damskor på 40-talet och att ormskinn var stort på 40-50-talet.
Detta och mycket mer fick vi oss till livs av Lilian som verkligen kunde berätta om den intressanta skohistorien för oss. Efter detta väntade kaffe och Birgittas goda hembakade!

Vid datorn – Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *