Månadsmöte 4 mars 2014

På månadsmötet i början av mars fick vi av Torbjörn Wall veta en hel del intressant om DIRIGOLD och kopplingen till Örebro. Torbjörns morfar arbetade i företaget AB Dirigold och har därför forskat mycket omkring historien om Dirigold. Torbjörns anförande var mycket innehållsrikt – här följer endast en liten del av allt han berättade.

Vad är Dirigold?

Dirigold är en legering av koppar och aluminum och var en ersättare för tennbronsen. Den uppfanns av de svenska ingenjörerna Carl Adolf von Malmborg och Carl Molin, som arbetade i USA. Det finns belägg för att dirigold fanns i USA redan 1914, bestick finns bevarat från den tiden, och minnesmynt från 1916 finns också kvar. Dirigold användes framförallt till bestick och prydnadsföremål och man hade egna specialbutiker i Stockholm och Göteborg som enbart sålde dirigoldprodukter. I Örebro var det guldsmedsaffären Cederins Guld som sålde dessa produkter. Detta var på 20- och 30-talet. På jubileumsutställningen i Göteborg 1923 hade man en egen monter, där föremålen väckte stort intresse. Torbjörn Wall har under årens lopp samlat på sig många dirigoldföremål, och hade med sig en del fina föremål som han visade oss. Han visade också bilder på nattvardskalkar av dirigold som nu finns i Sörbykyrkan i Örebro, men som inte längre används.

Företagets historia
Dirigold – en spännande företagshistoria som byggde broar mellan Örebro och USA. Bröderna von Malmborg och Carl Molin hade studerat i Örebro, flyttade till USA och arbetade där som ingenjörer och uppfann dirigold. Produktionen startade i USA och 1920 återvände de till Sverige och startade företaget AB Dirigold i Skebäck i Örebro. Sedan var det flera turer i företagets historia och 1926 emigrerade Carl Molin och fyra arbetare till USA, däribland Karl Peterson, Torbjörn Walls morfar. Dirigoldtillverkningen i USA upphörde i början av 1980-talet. Här i Örebro hade man 1926 flyttat verksamheten till Mosås, företaget hade bytt ägare och bytt namn till AB Alcometaller eftersom man även hade tillverkning av propellrar och turbinblad, materialet var alcobrons. Föremål av dirigold tillverkades till 1939. Företaget finns fortfarande kvar i Mosås och heter nu AlcoPropeller AB.

En annorlunda och spännande historia om dirigolds koppling till Örebro, en koppling som säkerligen många örebroare inte känner till.

Vid datorn – Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *