Månadsmöte – 6 dec. 2011

Vår ordförande Erik började med lite information från vårt senaste styrelsemöte. Därefter visades ett mycket vackert bildspel om uppkomsten av melodin ”Stilla Natt”. Det var Carl Anders Lindstén som på ett utmärkt sätt framförde historien om denna märkliga händelse. Med sig hade han vapendragaren Lars Borgström som skötte bildmaskinen.

Historien handlar om den vikarierande prästen Joseph Mohr i St Nicola kyrka belägen i Oberndorf, vars text kom att tongivas av organisten Franz Gruber. De små mössen hade med sitt gnagande förstört orgeln och därför blev uruppförandet av stycket framfört på gitarr. Sen följde många turer, som Carl Anders berättade med ingivelse om, innan melodin kom att bli världens mest översatta sång. Varje år samlas i Oberndorf, på julaftonen, människor från hela världen som framför melodin på sitt eget modersmål. Detta måste vara en fantastisk upplevelse att få höra. I alla fall enligt våra föredragshållare som har varit på plats och lyssnat.

Efter detta trevliga bildspel vankades det risgrynsgröt med skink/ost-smörgås och därefter kaffe med lussebulle. Vi slutade mötet med julklappsutdelning.
Nästa månadsmöte hälls den 17 januari 2012 klockan 19.00 på Rostahemmet. Då kommer det att handla om ”Luffare och luffarslöjd” framfört av Lars-Göran Strömberg och Erik Karlsson.

Varmt välkomna då!

Vid datorn: Lena Barkman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *