Vår medlem Ulf Karlsson berättar om skospännen, söljor och knappar.
På vårt novembermöte var det Ulf Karlsson, mångårig medlem i föreningen, som berättade om sitt stora historieintresse och sina olika samlingar. Tre av hans samlarområden är skospännen, knappar och söljor. Vi fick se många fina spännen och knappar, och höra om hur de användes förr i tiden. Söljor och spännen är synonymer. Metallsöljor förekom även på väskor, fodral, sporrar, hästars remtyg och musköter. Spännen för att hålla ihop klädedräkten – det kunde vara hyskor och hakar, remmar och skärp. Det använder vi än idag, men modet har ändrat sig mycket under århundradena. Det var vanligt förr att man hade en väska eller skinnpung i bältet. Mäns knäbyxor kunde ha knappar nedtill under 1600-talet. På 1700-talet hade de både knappar och byxspännen. Strumpor hölls uppe av vävda eller flätade textila strumpeband.
Historien om skospännen – det är något som de flesta av oss inte kände till. Vi fick veta att de bars i Västeuropa och Nordamerika. De började användas i mitten av 1600-talet och var väldigt vanligt på 1700-talet. Med ändrade mode minskade användningen av skospännen och omkring 1830-talet var det snörskor som användes mest. Skospännen tillverkades framförallt i England, men även i Sverige. Materialet var oftast brons och järn – de finaste av silver kunde vara besatta med blykristall. Vem använde då dessa finare skospännen? Ja, det var nog framförallt kungligheter, aristokratin och prästerskapet, finare borgare, köpmän, militärer, och så kallade storbönder. Kvinnor hade också mindre skospännen, men de syntes inte lika bra under de långa kjolarna. Och i vår tid förekommer skospännen mest i samband med folkdräkter.
Så visade Ulf knappar han hade med, och berättade att de ändrar storlek, form, material och mönster vid olika tider. Knappar gjordes också med politiska budskap, det förekom även med skospännen, fick vi veta. Efter Ulfs föreläsning fick vi titta mer på allt han hade med – verkligen en imponerande samling! Två av våra medlemmar hade också med saker att visa – ett vackert gammalt bältesspänne och många fina metallknappar. Kvällen avslutades med kaffe och lotterier.
Lena Cedermark