Månadsmöte 1 oktober 2019

En av 1800-talets största och okända konstnärer. Martin Dyfverman berättar.

Martin Dyfverman, journalist och välkänd från otaliga radioprogram, visade bilder och berättade under kvällen om sin farfarsfar – skulptören Carl Johan Dyfverman. Han var en konstnär som var allmänt känd i slutet av 1800-talet, men som nu har fallit i glömska. Martin Dyfverman vill uppmärksamma hans konst och har i många år forskat om sin anfader och har nu även skrivit en bok om honom.

Carl Johan Dyfverman föddes 1844 och dog redan 1892, vid 48 års ålder. Som ung gick han till sjöss, och var  redan då intresserad av att tälja figurer. Han utbildade sig till skulptör hos bildhuggare och i olika skolor, även Konstakademien. Han startade sin egen ateljé i slutet av 70-talet, fick många beställningar och var otroligt produktiv under åren som följde. Hans konst bestod av skulpturer på hus, så kallade “fasadgubbar”, altartavlor och skulpturer i kyrkor, fontäner, samt större statyer och skulpturgrupper. Mest arbetade han i Stockholmstrakten samt i Sundsvall, men även i kyrkor runt om i Sverige. Bland de större verken i Stockholm kan nämnas skulpturgruppen ”Qvadrigan” på Cirkushusets tak på Djurgården, Bolinderska Palatset med 40 skulpturer samt Linnémonumentet i Humlegården, där han medverkade till stor del.

Det var hårda vintrar i Sverige på 1880-talet, och fattigdomen var utbredd. Han fick en idé att samla in pengar till fattiga och åren 1888-1891 gjorde han stora snöskulpturer, skyddade av träskjul, tog inträde och skänkte pengarna till fattiga. Under fyra vintrar gjorde han nio stora snöskulpturer i Stockholm och Gävle, och kunde samla ihop över 40 000 kronor – en otrolig summa på den tiden! Han blev omskriven i tidningarna och blev allmänt känd och uppskattad! 

Martin Dyfverman är ordförande i Bildhuggare Dyfvermans släktförening. Han har länge forskat om sin farfarsfar, samlat en del skulpturer själv, och har även skrivit boken “En atelier i snö”, som kom ut tidigare i år.  Det var mycket intressant att få höra om konstnären Carl Johan Dyfverman – okänd för de flesta av oss! 

Lena Cedermark

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *