Månadsmöte 3 april 2018

Vår medlem Ingegerd Cederlind berättar om Majblommans historia.

Ingegerd Cederlind har samlat majblommor sedan 1948 – intresset väcktes i och med att hennes mamma köpte majblommor. På 60-talet tog samlandet fart och när internet sedan kom blev det lättare att hitta andra samlare att kunna byta med och handla av. Ingegerd har nu två hela samlingar med alla blommor från 1907 – alltså 111 stycken – dessutom kransar, bilblommor och pins.

Ämnet för kvällen var dock inte främst hennes eget samlande – utan handlade om historien bakom Majblomman – och dess skapare Beda Hallberg, som föddes 1869 och växte upp i Göteborg. Hon gifte sig med ägaren i den pappershandel hon arbetade i, och paret levde ett kulturellt liv och var med i det göteborgska nöjeslivet. Det innebar också medverkan i välgörenhetsfester, baler, basarer och liknande. Beda såg dock fattigdomen som fanns runt omkring henne och var engagerad i det hjälparbete som fanns. I början av 1900-talet var också tuberkulosen väldigt utbredd i Sverige, ca 10 000 personer dog varje år. Hon fick en idé av den lilla pappersblomma – Kotiljonblomma – som herrarna gav damerna till baler. Med den som inspiration skapade hon Förstamajblomman som skulle säljas för 10 öre, så alla skulle ha råd att köpa den, och kunna bidra till hjälparbetet. Första året såldes 139 000 majblommor i Göteborg och blev väldigt populära. Året var 1907. Många unga arbetslösa flickor sålde “Förstamajblomman” – de kallades Majblommeflickor. Majblommans Riksförbund startades samma år.

Majblommans idéer spred sig snabbt till andra länder, bland annat blev den mycket populär i USA. Beda Hallberg blev känd inte bara i Sverige utan även utomlands och fick många priser, medaljer och erkännanden under sin livstid. Beda var drivande, fick ständigt nya idéer och förnyade sortimentet – kransar, buketter, vykort, affischer, med mera. Nya affischer trycks fortfarande upp varje år, årets affisch är målad av 12-årige konstnären Maxi Svensson.

Pengarna användes i början till bekämpningen av tuberkulos. Senare har pengarna använts till andra ändamål och nu är målet att bekämpa barnfattigdom i Sverige. Pengar delas ut till barn som behöver hjälp till kläder, glasögon, resor eller annat. Majblomman delar även ut 1 miljon kronor per år för att stödja samhällsvetenskaplig, pedagogisk och medicinsk forskning om barn i Sverige.

Ingegerd hade dukat upp ett bord där hon visade både äldre majblommor och olika kransar och dekorationer. Vi fick även se årets majblommor – som ännu inte hade börjat säljas. God hjälp hade hon av dotter och barnbarn – dottern Maria Cederlind är kontaktperson för Majblommans lokalförening Örebro. Det var mycket intressant att få veta bakgrunden till den lilla blomman vi förknippar med våren!

Lena Cedermark

Se även hemsidan: www.majblomman.se

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *