Månadsmöte 3 mars 2015

3/3 Teets historia – Kaj Bjurström berättar
Inför kvällens föreläsning om teets historia och sin egen samling, hade Kaj dukat upp en imponerande samling av teburkar, tekannor, tesilar, m.m. på ett långt bord. Detta är dock endast en bråkdel av vad Kaj har i sin ägo. Även gamla fina skolplanscher fanns med, som visade bland annat kinesiska teodlingar. Efter att ha arbetat som försäljare av te i 30 års tid, har samlingen vuxit betydligt. Vi fick veta att te har odlats i tusentals år, lite oklart hur länge dock. Ursprungslandet var Kina, te användes först endast som medicinalväxt, och man hade det som betalningsmedel/bytesvara i handeln länder emellan. Te kom till Europa på 1600-talet, det var holländare som förde med sig te från Kina vid sina sjöfärder. Det var då en dyrbar dryck, som endast välbärgat folk hade råd med. Carl von Linné hade en dröm om att kunna odla te i Sverige – men det lyckades aldrig. Dock finns han på våra hundralappar, avbildad med tebuskar i bakgrunden. Vi fick också höra om hur engelsmännen smugglade teplantor till Indien när de inte fick köpa te från Kina, detta var på 1800-talet. Numera finns många olika sorters te, även smaksatta sådana. Det finns en mängd traditioner omkring tedrickande, här kan endast nämnas den brittiska seden “Afternoon Tea”, samt japanska ceremonier i samband med tedrickande. Kaj berättade om föremålen han hade med sig och gav oss också lite tips på hur man bäst ska tillaga sitt te. Som tack för en intressant föreläsning fick Kaj några ostar och marmelad, gott till sitt eget tedrickande.

Lena Cedermark    

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *