Engelbrektsmöte 7 jan 2014

Engelbrektsmöte tisdagen den 7/1 2014 klockan 19.00

Ordförande Erik Karlsson kunde hälsa 38 medlemmar välkomna till kvällens möte. Han berättade om kommande begivenheter. Vi ska som vanligt vara med på bibliotekets utställning lördagen den 25 januari. Birgitta Carlsson kommer att ställa ut en del av sina saltkar och diverse andra saker. Håkan Norman vill gärna visa upp sina fina käppar. Om det finns andra som är intresserade så går det bra att höra av sig till Erik.

Vi har årsmöte den 4/2 och då delas 2013 års Engelbrektspris ut. Den här gången går priset till Conny Pettersson som ansvarar för cykelmuséet i Sköllersta. I samband med prisutdelningen kommer han att berätta om muséet och sitt intresse för cyklar.

 

 

Älvsjömässan blir av den 15/2. Anmälningsblankett fanns på mötet och övriga intresserade kan ringa till Erik och anmäla sig. Vi måste vara 30 deltagare för att kunna åka. Erik informerade också om kommande program under våren och försommarresan som i år går till Cesarstugan i Falköping lördagen den 17/5. Mer information om program och resor kommer i det program som är under utarbetning och snart kommer att skickas ut.
Huvudaktör på vårt möte denna gång var Håkan Norman, ”käppmannen”, som berättade om sitt liv och sitt brinnande intresse för träsniderier, som faktiskt ledde honom till käppsamlarbanan. Håkan är själv en alldeles fantastisk träsnidare. Han visade med stolthet upp sina egengjorda trätavlor och svepaskar. Och jag kan garantera er att det var suveränt vackra arbeten.
Håkan började sin yrkesbana med att som 10 åring arbeta som bonddräng. Vid 16 års ålder mönstrade han ett fartyg och blev sjöman. Därefter följde lumpen och på 60-talet tjänstgjorde han i tre FN-bataljoner i Gahza. Sen var steget inte långt till att bekanta sig med tillvaron på Kibbutzerna i Israel. Landet låg ju där så lockande på andra sidan gränsen. Han lärde känna många människor från olika länder. Blev inbjuden till USA och arbetade där ett tag. Pluggade franska, for sedan till Cannes och var där i några veckor för att praktisera sin inlärda franska. Men enligt Håkan själv ”med ett mindre lyckat resultat”. Därefter ställde han kosan tillbaka till Sverige och arbetade som kranförare. Har ni hört !en så fantastisk levnadsbana! Vilka otroliga möten med olika människor! Jag tycker att det låter precis så som det liv som ungdomarna idag strävar efter att få uppleva i början av sina karriärer. Håkan var nog en riktig föregångare till dagens ungdomar tror jag. Samtidigt när han kom tillbaka till Sverige började han intressera sig för svepaskar. Han lärde sig tekniken och började tillverka askar själv. Att han blev intresserad av käppar kom sig av en mycket vacker käpp som i kryckan hade två bockhuvuden och där själva käppen var omslingrad av en orm. Enligt honom själv så var det träarbetet som fascinerade honom, men det ledde osökt in honom på käppsamlarbanan. Håkan hade med sig ett 50-tal käppar från sin samling, som uppgår till 60 stycken. Käppar av många skilda slag. Man slogs av hur vackra de kunde vara. Rena konstverken. En del käppar hade också praktiska funktioner. Där fanns en timmermätarkäpp, en hästhandlarkäpp, som man mätte mankhöjden på hästen med. Det fanns även en bergsmanskäpp, som man, genom knackningar, kunde söka malm med. Det påstods att Hagström från Älvdalen hade en sådan och knackade på granarna i skogen med, för att höra om det gick att göra dragspel av dom. En käpp innehöll även en vass värja. Undrar vad polisen skulle säga om man kom vandrande med den? Inte så tokig idé egentligen med den överfallsrisk som finns idag. Pensionärernas bästa försvarsmedel kan kanske i framtiden vara käppen – ja varför inte? Tanken lockar! Käppar har ju även genom tiderna varit utmärkta smuggelvapen. Håkan hade käppar av ebenholz, käppar med silverkrycka, käppar med fågel-, orm-, elefant-, hjort-, hästhuvuden och en med ett människohuvud i elfenben. Ja de var alla så vackra. Den dyraste käppen som Håkan hade var troligen från Sydafrika, bestående av en krycka gjord av en bete från ett vårtsvin och ett skaft från en skruvhornssantilop. En mycket vacker och ovanlig pjäs. Ja det var ett intressant och upplysande föredrag som Håkan höll och vi är så glada för att han ville delge oss sina livshändelser och berätta om sitt brinnande intresse. Tack för det Håkan!
Därefter blev det kaffe/te med goda Birgittasmörgåsar och hennes suveräna korintkakor smälte som smör i munnen. Vi hade, som vi brukar, även denna gång ett lotteri. Mycket lyckat för en del av oss och mindre för oss andra.
Vill än en gång påminna om anmälan till Älvsjömässan den 15/2. Sista dagen för anmälan är den 5/2. Anmälan sker till Erik Karlsson, 019-12 04 85
Sedan är ni alla varmt välkomna till Årsmötet tisdagen den 4/2 i Rostahemmets samlingslokal, klockan 19.00, smörgåstårta serveras!!
Vid datorn: Lena Barkman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *