Tisdagsmöte 5 nov 2013

Tisdagsmöte den 5/11 kl. 19.00

Denna gråa, murriga novemberdag kunde Erik Karlsson hälsa 37 medlemmar välkomna till kvällens begivenhet. Det var Dixie Ericson, f.d. kulturredaktör på NA, som skulle berätta för oss om Närkes store poet Levi Rickson alias Jeremias i Tröstlösa. Han blev intresserad av poeten/personen Levi i samband med att han skulle skriva en artikel om honom. Dixie började med att läsa upp dikten ”Skuggorna” för oss. I den ville Levi få fram sin tro på livet, nämligen att ”Livet är en skuggas dröm”. En intressant tanke! Levi var en gåtfull person, och det var inte lätt att få honom att öppna sig. Att vid en intervju, fånga hans inre, var ”som att fånga en fjäril på en sommaräng”. Eller som Thorsten Ehrenmark sa, att tala med Levi var ”som att tala med en vägg”.

Levi föddes 1868 och levde ända fram till 1967. Han tog sin studentexamen på Karro år 1888. Började som volontär och journalist på NA 1890 och var kvar där fram till 1916. Många av de åren arbetade han under ”fri penna” vilket idag troligen är en motsvarighet till frilansare. Han gick igenom en tragisk kärlekshistoria. Han blev djupt förälskad i en kvinna, Anna, men hon gifte sig med en annan man, Nils Djurclou och Levi hamnade i en bottenlös ”helvetisk” tröstlös svacka. Så när han skulle publicera dikten ”Ja ä så ledsen”, i NA 1892, kallade han sig för Jeremias (bibliskt: jeremiader) och ändrade Örebro till Tröstlösa. Han gifte sig aldrig under sitt liv, utan skötte sitt hushåll själv. Fast kvinnor har nog inte saknats under hans levnad. Detta har man upptäckt i  skrivna brev som hittats i dödsbon eftter kvinnor han hade haft kontakt med. Men några egna barn fick han inte så han donerade sina alsters rättigheterna till sin älskade Anna och hennes efterföljande arvingar.

Vad kan man säga om hans diktning? Ja hans alster var många, 180 dikter på riksspråket och 71 dikter på mål. De handlade ofta om kärlek, olycklig och bitter. De handlar också om döden. Levi levde med förgänglighetstankar – allt var förgängligt. Naturen som den såg ut runt omkring honom, det odlade landet. Mindre kända var hans dikter för barn. Han skrev en dikt om ”Katten med de blå öronen”. Vilket resulterade i en tillverkad tygkatt med blå öron som kallades för ”Jeremiaskatten”. Många av hans dikter tonsattes av Greta Adrian, m.fl. Dixie avslutade sitt innehållsrika föredrag med att spela upp ”Tess lördan” kanske Jeremias mest kända och sjungna dikt, tonsatt av honom själv.
Därefter var det som vanligt kaffe/te med Birgittas härliga morotsbröd och smarriga mjuka morotskaka. En del av den var också bakad av Marita. Ett lotteri hade vi också och några lyckliga vinnare blev det.

Nästa träff blir julbordet på Behrn hotell, tisdagen den 3/12. Pris 250:- för medlem och 400:- för icke medlem.
Bindande anmälan till Erik Karlsson senast den 20/11, tel: 019-12 04 85
Välkomna!!
Vid datorn: Lena Barkman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *