Månadsmöte 6 mars 2012

”Mina älskade stycken”
En fantastiskt välgjord powerpoint presentation av Ingegerd Cederlind som handlade om våra bokmärken. Hon presenterade oss en fullmatad berättelse om våra bokmärken från dess första början, 1865, fram till våra dagar. De första  märkena var otroligt vackra och välgjorda oftast blommor. Därefter följde s.k. handräckningskort. Bokmärken ger ju verkligen en tidstypisk information om ex. mode och sedvänjor. Märkena kunde användas att klistra på julgranskarameller och de förr i tiden så populära begravningskaramellerna. Det gjordes 34 kartor av svenska märken på 40-talet av Gösta Geehr(?), omgivna av en blå/gul ram. Kartorna är mycket åtråvärda idag i helt skick. De s.k. Rafaelänglarna, som är det allra vanligaste bokmärket, finns i tusentals olika former och utseenden. Rickardsson gjorde bl a pojkbokmärken med motiv av bilar, båtar, flygplan och tåg. Märken av hantverkare på 40-talet är av stort intresse, då många av hantverken inte finns kvar längre. Jenny Nyström gjorde motiv med änglar och tomtar. På 50-talet var det modernt med rosenbuketter. Det fanns pedagogiska märken med djur, frukter, grönsaker etc. Alfabetsmärken var också ett led i pedagogiken. Religionsmärken, vem kommer inte ihåg de bokmärken man fick i söndagsskolan? Babymärken var också en favorit bland samlarna. Senare kom märken med Astrid Lindgrenfigurer.

Ja hela föredraget andades ”aha-upplevelse” från början till slut. Vi hade en fantastisk stund!

Därefter serverades som vanligt kaffe/te med Birgittas hembakta, supergoda bröd och alldeles utsökta rulltårtor. (Tack Ingemar för dom!) Nästa gång ses vi den 3 april och då är det ”påsktema” Det innebär att ni kan ta med er gamla påsksaker och visa upp. Behjälplig är Staffan.

Vid datorn: Lena Barkman

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *